"De resultaten van de voetreflexbehandelingen, de totale ontspanning die ik mensen kan laten ervaren en vooral het zelfherstellend vermogen van het lichaam blijf ik wonderlijk vinden."

Voetreflextherapeut Barbara Ponteyn

Voetreflextherapie heeft mij gegrepen omdat dit een effectieve manier is om het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan te spreken. Het is fijn omdat aanraking alleen al weldadig kan zijn. Zelfs in EHBO situaties heb ik ervaren, is reflextherapie zeer behulpzaam. Na een stoot op knie of been kun je - door de energie direct af te voeren - pijn verminderen en blauwe, opgezwollen plekken voorkomen. Ook kan ik bijvoorbeeld hoofdpijn als ik op tijd ben wegkrijgen door mijn grote teen te (laten) behandelen.

 

Ik laat graag andere mensen ervaren dat zij op een natuurlijke manier in staat zijn zichzelf te helpen om pijn of ongemak te verlichten of zelfs te laten verdwijnen. Al jaren, mede door mijn eigen ziekteprocessen en weerstand tegen medicijnen omdat die mij niet goed deden, verdiep ik mij in alternatieve of liever gezegd complementaire geneeswijzen. Naast mijn studies voetreflextherapie en neuroreflexologie heb ik mij onder andere verdiept in etherische oliën, hypnose, orthomoleculaire leer en voeding, lymfedrainage, de Nieuwe Geneeskunde, klassieke homeopathie, tenen lezen, EFT, MIRmethode en energetische leer. 

 

Klachtgerichte behandeling

Ik ben cum laude afgestudeerd aan de School voor Voetreflexologie, een vierjarige HBO-opleiding inclusief medische basiskennis. De methode die ik daar heb geleerd is een mooie en goed doordachte combinatie van kennis uit onder andere de fysiotherapie en accupunctuur, embryonale leer, meridiaantherapie en de Chinese 5-elementenleer. Het is dus een mix van oosterse en westerse geneeswijzen en kennis van het lichaam. Op deze manier kan ik klachtgericht behandelen, waarbij ik een klacht beschouw als onderdeel van lichaam en geest. Ik betrek daarbij alle mogelijke oorzaken of oorsprong van de klacht. Ik behandel daarbij de voeten en onderbenen, schenk mijn volledige aandacht en geef rustgevende perspectieven en zelfhulptips mee. Door middel van het volgen van nascholingsdagen en praktijkbijeenkomsten blijf ik mijn kennis graag uitbreiden. 

Maar het belangrijkste is de intentie waarmee ik mijn behandelingen geef. Mijn visie is dat heelmaking ontstaat in de ontmoeting. Jij kunt jezelf niet helen, ik kan jou niet helen, maar tussen ons, in het midden, ontstaat dat wat nodig is. En ik verwonder mij er steeds weer over, hoe krachtig dat werkt.

Neuroreflexologie: de homeopathie van de voetreflex

Ik heb mij extra verdiept in de Neuro(zenuw)reflexologie onder andere door het schrijven van de reader voor de opleiding. Neuroreflexologie is een effectieve techniek voor behandeling van acute, maar ook chronische pijnklachten. Het richt zich op 1 focuspunt en is daarmee de 'klassieke homeopathie' van de voetreflex. Dit wordt begeleidt met harmoniserende grepen om de golfreactie in goede banen te leiden. Deze mooie, vaak energetische grepen zet ik waar nodig in tijdens al mijn behandelingen. Ik ben erg enthousiast over de positieve effecten ervan.

Kennis van reguliere westerse geneeskunde

Naast mijn opleiding heb ik een opleiding medische basiskennis op HBO niveau volgens de Plato-vereisten gevolgd. Doordat ik de onderliggende oorzaak vanuit de reguliere westerse geneeskunde heb leren kennen, kan ik dit meenemen in het bepalen van de juiste voetreflexbehandeling. En ik weet wanneer het beter is om te verwijzen naar een arts. Ook spreek en versta ik nu de taal van de artsen beter zodat samenwerking en overleg gemakkelijker is.