Wat is neuroreflexologie

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 11:29

Neuroreflexologie (NR) ook wel genoemd neuro-reflexzonetherapie werkt rechtstreeks door op het centraal zenuwstelsel, waardoor acute pijnen en aanhoudende (chronische) pijnen verlicht kunnen worden. Het is een bijzondere en effectieve techniek en behandelwijze ontstaan vanuit de klassieke voetreflexologie die zich richt op 1 focuspunt. Het focuspunt is de meest gevoelige plek op de reflexzone die correspondeert met de klacht. Het is als het ware een “laserstraalbehandeling".

Wat is het doel van neuro-reflexzonetherapie?

Via de ruggenmerg, dat zich in de wervelkolom bevindt, gaan zenuwbanen naar de organen, spieren en systemen (o.a. het ademhalingssysteem, spijsverteringssysteem en het hormonaal systeem). Het centrale zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam kan functioneren; organen, weefsels, spieren en bepaalde systemen zoals de spijsvertering, de ademhaling en het hormonaal systeem.
Als er zich een blokkade op een van deze zenuwbanen bevindt kan deze blokkade verschillende soorten klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen worden behandeld door de reflexzones op de voet te behandelen. Op de voet bevinden zich namelijk reflexzones die direct zijn verbonden met het centrale zenuwstelsel.

Het doel van neuroreflexologie of neuro-reflexzonetherapie is de zenuw aan te zetten om de informatie naar de spieren, organen en weefsels beter door te laten stromen. Hierdoor krijgt het lichaam de kans de balans weer te herstellen.

Neuroreflexologie is een holistische therapie

Het is een energetische en holistische therapie waarbij ervan uit wordt gegaan dat lichaam, geest en ziel één dynamisch geheel zijn. Fysieke klachten kunnen ontstaan vanuit emotionele pijn en andersom. Pijn wil je dus feitelijk altijd iets vertellen, het is een boodschapper dat iets in jou aandacht nodig heeft. Bij neuro-reflexologie zoeken we naar het reflexpunt dat in verbinding staat met dát deel van het centrale zenuwstelsel dat is aangedaan door een blokkade. Dit is de meest pijnlijke plek in het reflexzone gebied dat correspondeert met de zenuw. Dit is een zorgvuldig proces dat vertrouwen en samenwerking vergt tussen therapeut en cliënt. Het betreft een uitnodiging om naar de pijn toe te bewegen, de pijn onder ogen zien en de aandacht geven die ze vraagt. Dit doen we door een opbouwende druk uit te oefenen op het reflexpunt, die we enige tijd vasthouden waarna we de druk weer langzaam afbouwen. Deze beweging kun je zien als naar de pijn toe bewegen, de deur te openen en het licht te laten schijnen op datgene wat deze aandacht van jou vraagt. Daarnaast worden er tijdens de behandeling harmoniserende grepen toegepast om de golf van reactie weer tot rust te laten komen.

 

Deze vorm van reflexologie kan afzonderlijk of samen met de voetreflexmassage of klassieke voetreflexzonetherapie worden uitgevoerd. De therapie is zeer doeltreffend. In de meeste gevallen ervaren mensen na één behandeling al onmiddellijk een verbetering. Echter, hoe langer de pijn aanwezig is hoe meer tijd het zal vragen om de pijn te laten verdwijnen.

Indicaties voor toepassing neuro-reflexologie

Neuroreflexologie is toepasbaar bij alle klachten en in het bijzonder pijnklachten.

 

Aandoeningen van de wervelkolom:
– spit, lage rugpijnen, ischias
– hernia
– whiplash
– nek, schouder en armklachten
– slapen van armen en benen

– neuropathie (zenuwpijn of verlammingen)

 

Aandoeningen van de perifere gewrichten:
– carpaaltunnelsyndroom
– tennisarm, golf- of muisarm
– meniscusklachten
– arthrose
– heup- en knieslijtage

 

Aandoeningen rondom het hoofd:
– hoofdpijn, migraine

– gebitsproblemen

– (terminale) hik

– tinnitus, Ménière

– sinusitis (bijholte ontstekingen)

– epilepsie 

 

Orgaanaandoeningen:
– maag, darmproblemen, geprikkelde/prikkelbare darm, diarree, obstipatie, aambeien
– beklemming op het hart en ademhalingsproblemen
– gordelroos, pijnlijke ribzenuwen
– blaas- en baarmoederverzakking
– bekken- en menstruatieklachten

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.