Migraine met een alternatieve behandeling verminderen via je voeten

 

Heb jij last van migraine? Kloppende hoofdpijn in de vorm van heftige aanvallen met  daarbij reacties van het zenuwstelsel zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen (een zogenoemde ‘aura'). Waarschijnlijk heeft 1 op de 10 Nederlanders er last van. Het komt drie keer vaker voor bij vrouwen en bij 60% van hen hangt het samen met de menstruatie-cyclus.

 

Zoek jij een alternatief voor pijnstillers, dan is er goed nieuws. Zo is migraine namelijk goed te behandelen via de voeten met voetreflextherapie. Via de voeten wordt het overprikkelde lichaam en de geest tot rust gebracht en geholpen bij het vinden van een nieuwe balans. Daarbij wordt ook gekeken naar wat de oorzaken zijn van de onbalans.

 

Oorzaken migraine

Migraine is een hersenaandoening die ontstaat door een overprikkeling van het hersengebied en specifiek het autonome zenuwstelsel. In studies zijn veranderende spiegels van neurotransmitters gevonden tijdens aanvallen van migraine. Neurotransmitters verzorgen de impulsoverdracht en dat verklaart de gevoeligheid voor prikkels.

 

Maar migraine is niet alleen een lichamelijke reactie. Het is vooral ook een reactie op een:

(1) onbalans,

(2) onderdrukking van gevoelens of emoties,

(3) ophoping van spanning door angst, zorgen, spijt, gebrek aan vertrouwen,

(4) het over eigen grenzen gaan en of

(5) een ontregeld adempatroon.

Voordat de pijn komt is het adempatroon namelijk al ontregeld. De onbalans kan op allerlei vlakken zijn: in de energieverdeling tussen de bovenzijde van het lichaam en de onderzijde, tussen actie en rust, geven en ontvangen, aandacht naar binnen en naar buiten gericht, luisteren en zenden, en tussen lichaam, geest en ziel.

 

Zo kwam een bekende neuroloog Oliver Sacks na zorgvuldig onderzoek onder zijn vele cliënten tot de conclusie dat migraine een lichamelijke reactie is op een emotionele stressvolle gebeurtenis, die zijn oorsprong had in het verleden. Een soort overlevingsstrategie. De spanning rond deze gebeurtenis is niet afgevoerd en het hoofd zit als het ware energetisch vol. Het kan zijn dat deze gebeurtenis voor je gevoel geen rol meer speelt in je leven, maar het lichaam geeft een ander signaal. Om de spanning af te voeren reageert het lichaam met symptomen van migraine. In deze beschrijving zien we de samenhang tussen lichaam, geest en ziel en emoties, belangrijke pijlers van de natuurgeneeskunde. De hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen vroeger en nu.

 

Je voeten als oplossing voor migraine via voetreflexologie

Door je voeten gericht te laten masseren, masseer je indirect je lichaam. Alle delen van het lichaam, zoals huid, spieren, organen, botten, klieren en zenuwen hebben een reflexzone op de voet. Pijn of spanning in je lichaam vertaalt zich als blokkades op je voeten. Door druk- en massagegrepen op specifieke voetzones krijgt je energiestroom - via meridianen, zenuwstelsel, bloedsomloop en lymfevaten - weer vrij baan: de balans in je lichaam wordt hersteld en het lichaam is in staat zichzelf te genezen. En doordat je samen met aandacht specifieke plekken belicht kunnen er ook effecten zijn op emotioneel, mentaal of spiritueel niveau. Heelmaking ontstaat in de ontmoeting.

 

De voeten als pijnbestrijder inzetten met neuroreflexologie?

Ook in acute situaties kunnen je voeten je helpen de (opkomende) migraine te verminderen. Met neuroreflexologie zijn goede ervaringen opgedaan om als een soort ‘pijnbestrijder’ een opkomende aanval van migraine ‘tot rust te brengen’. Dit kan met een specifieke techniek waarmee het zenuwreflexpunt van de hypofyse op je grote teen wordt behandeld. Het beste werkt dit als iemand anders dit bij je doet. Een voetenbadje of het afstrijken van de onderbenen tot aan de voeten is altijd fijn. Het zorgt ervoor dat de energie meer naar de voeten toe stroomt en de ophoping in het hoofd kan afdalen.

 

Wil je meer weten over neuroreflexologie lees dan mijn blog hierover.