Opvliegers anders bekeken en overgangsklachten natuurlijk behandelen

 

Veel mensen ervaren klachten tijdens de overgang, zoals opvliegers. De natuurgeneeskunde biedt een perspectief om op een liefdevolle manier tegen opvliegers aan te kijken en begrip te krijgen voor de disbalans die wordt ervaren. Het geeft ook aanknopingspunten om (al ruim voor de menopauze) te werken aan jouw balans in lichaam, geest en ziel. Voetreflextherapie kan daarbij behulpzaam zijn.

 

Net als het begin van de menstruatie betekent ook het stoppen van de menstruatie (menopauze) een enorme ingreep in het leven van de vrouw, zowel fysiologisch als energetisch bekeken. De menopauze is het signaal dat de vrouw haar voortplantingsvermogen heeft verloren en daarmee ook haar specifieke vrouwelijke uitdrukkingsvorm. In en na de overgang komt het accent meer te liggen op het vormgeven van de intuïtie en de vrouwelijke wijsheid. Het is de levensfase van spirituele ontwaking en verbondenheid met het grotere geheel.

 

Fysiologische veranderingen

Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding. De eierstokken houden geleidelijk op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren omdat er geen eicellen meer zijn. Doordat de hormoonklier hypofyse in de hersenen nog wel het signaal afgeeft om eicellen te rijpen via het FSH (follikel stimulerend hormoon) ontstaat een disbalans. Voorheen werd het FSH namelijk afgeremd door de productie van oestrogeen. Doordat er minder oestrogeen is, is er ook minder serotonine en meer noradrealine. Dit verstoort de thermoregulatie van de hypothalamus. Als dit alles samengaat met stress of bijvoorbeeld schildklierproblemen dan voelt een kleine lichaamsstijging als een ontploffing: een opvlieger.

 

 

Energetische disbalans

De natuurgeneeskunde beschouwt de mens als een eenheid van fysiek lichaam, geest en ziel en gaat ervanuit dat er een energiesysteem door ons lichaam stroomt. Deze maakt de verbinding tussen onze binnen- en buitenwereld. De energiecentra – ook wel chakra’s genoemd - staan onder andere in verbinding met de hormoonklieren en emoties. Chakra’s kunnen overactief zijn, of niet actief genoeg en ze kunnen zelfs geblokkeerd raken, wat lichamelijke en emotionele gevolgen kan hebben. En andersom wordt de levensenergie beïnvloedt door je levenshouding, karakter en emotionele toestand. Er zijn steeds twee chakra’s die elkaar in balans houden.

 

Door de veranderingen in het hormoonsysteem tijdens de overgang ontstaat er met name een disbalans tussen het ‘derde oog’ chakra net boven de wenkbrauwen (6e chakra) en het buikchakra twee duimen onder de navel (2e chakra). Vanuit deze benadering is het te begrijpen welke betekenis opvliegers hebben.

 

De hormoonklier hypofyse staat onder invloed van het ‘derde oog’ chakra. Dit chakra wordt ook wel het huis van de ziel genoemd. De geslachtsklieren staan onder invloed van de buikchakra. Het accent in de overgang komt meer op het derde oog te liggen, omdat met het wegvallen van de geslachtshormonen het buikchakra minder actief wordt. De ziel die in de hypofyse huist, wil verwerking van die ervaringen waar nog een emotie aan vastzit. Een vrouw wordt ‘warm’ als ze denkt aan dat wat niet beleefd werd in haar vorige levensfase. Bij aanraking van een onverwerkte emotie ontstaat namelijk direct een opvlieger. Liefdevol bekeken stelt een opvlieger iemand in staat te zien wat nog niet is verwerkt. Belicht en verwerk je emoties dan kan de energie in je lichaam weer gaan stromen en keert de harmonie in je lijf terug.

 

Tips overgangsklachten natuurlijk behandelen

Als eerste hulp bij een opvlieger helpt het om de energie omlaag te brengen door te gaan schudden, stampen of springen. Om opvliegers te voorkomen of de impact ervan te verminderen helpt het om je spiermassa door krachttraining te behouden. Hiermee kun je namelijk zelf nog oestrogeen produceren (max. 10-20%) en dan wordt de daling van oestrogeen minder heftig ervaren.

Voetreflextherapie kan helpen overgangsklachten het hoofd te bieden. Het richt zich zowel op de fysiologische als de energetische disbalans. Op het in balans brengen van het gehele hormoonklierenstelstel via de reflexzones van de hormoonklieren, op stressreductie en het balanceren van de energiecentra.

 

Metamorfosemassage bij overgangsklachten

Een liefdevolle ‘metamorfosemassage’ kan ook worden ingezet om opvliegers en overgangsklachten natuurlijk te behandelen. Het is een lichte massage van de reflexzones van de wervelkolom en chakra’s op de voeten, handen en hoofd die in stilte plaatsvindt. Deze massage brengt je in contact met je binnenwereld en zet je weer in je kracht. Van mijn cliënten kreeg ik vaak de terugkoppeling dat ze wel aanwezig waren, maar ook weer niet en dat ze een hele ‘innerlijke reis’ hebben gemaakt met mooie inzichten. Alleen de naam ‘metamorfose’ al is zeer passend bij de fase van de overgang!

 

Dit artikel is in verkorte versie verschenen in het Maximaal Gezondheidsmagazine van april 2021